| |   Logare  
RO | RU | EN
Unităţi administrativ-teritorialeCatalogul FirmelorServiciiContacte site
cautare avansata
 
 
 
 
 
 
Timpul Chişinău
Descrierea generală a raionului Ştefan Vodă

Raionul Ștefan Vodă este situat în extremitatea de sud-est a țării. Reședința sa este orașul Ştefan Vodă. Raionul se află la circa 110 km de la capitala ţării şi, practic, la aceeaşi distanţă de oraşul-port Odesa din Ucraina. Autostrada ce leagă aceste două urbe întretaie raionul pînă la hotarele ţării în partea de sud-est şi trece prin postul vamal moldo-ucrainean Palanca.

Suprafaţa totală a raionului este de 998,38 km².

Raionul are o populaţie de 70.620 locuitori şi o densitate de 66,31 locuitori/km². Structura etnica a populaţiei este alcatuită din români, ucraineni, ruşi, bulgari, găgăuzi, armeni, beloruşi şi evrei.

Aşezare geografică: raionul Ştefan Vodă este situat la sud-estul Moldovei. Cetatea Albă este doar la cateva zeci de kilometri de la hotarul raionului cu Ucraina în partea de sud a teritoriului. Aceasta este o regiune Nistreană, şi tot în acest raion îşi are un început stepa Bugeacului.

În relief predomină cîmpiile, dar sunt şi zone deluroase în mare parte împădurite.

În Ştefan Vodă sunt des întalnite monumente istorico-arheologice, cum ar fi vechile cetăţi de pămînt din localităţile medievale de pe Nistru, rămăşiţele străvechii cetăţi Palanca. Un adevărat tezaur sunt bisericile din localităţi care păstrează fiecare etapă a istoriei şi pe cît sunt de deosebite vorbeşte faptul că 14 locaşuri sfinte din raionul respectiv sunt considerate monumente de importanţă naţională.

Agricultura şi industria prelucrătoare sunt ramurile dominante în economia raionului cu un potenţial în creştere.

Acest raion se distinge prin  unicala zonă pedoclimaterică identică cu cea a „impărăţiei vinului“ — Bordo, Franţa, e zona viticolă de la Purcari ce cuprinde podgoriile satelor nistrene din vecinătate. De aici vine faima vinurilor „Negru de Purcari“, „Roşu de Purcari“, „Merlot“ distinse cu medalii de aur şi argint la concursuri internaţionale.

Scurt istoric

În anul 1884 la Akkerman, astăzi Belgorod-Dnestrovsc, a fost alcătuită o hartă, unde este indicată printre alte şi o localitate cu denumirea Chizil, Ştefan Vodă de astăzi. Însă, istoria de fapt a localităţii începe cu anul 1909, cînd aici a fost întemeiată colonia germană Kizil. Coloniştii au depus o muncă enormă pentru desţelenirea pămîntului şi pentru construcţia caselor.

Pînă la 22 mai 1990 s-a numit Suvorov (în cinstea lui Alexandr Suvorov). Denumirile mai vechi sunt Biruinţa, raionul Volontirovca (pînă la 23.12.1964) şi Chizil (pînă la 28.12.1949). La 1930 localitatea Chizil, care facea parte din plasa Volintiri Judeţul Cetatea Albă, era o colonie germană în care din cei 227 locuitori 191 erau nemţi.

Către anul 1940 în Kizil erau 54 de case, care erau aranjate de-a lungul unei străzi şi a unui pîrău. Însă în următorul an se începe cel de al Doilea Război Mondial şi toţi coloniştii germani au fost forţaţi să emigreze, satul a rămas pustiu. După război în baza fostei colonii se întemeiază colhozul „Pobeda” cu destinaţia de a se specializa în creşterea materiei prime a culturilor medicinale. Este de menţionat că acest colhoz se supunea direct Moscovei şi anume Ministerului Ocrotirii Sănătăţii al URSS. Din anul 1952 a început repartizarea primelor loturi pentru construcţia caselor individuale. La 23 decembrie 1964 apare decretul Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM despre înfiinţarea raionului Suvorov cu Centrul raional Suvorov, pe baza satului Kizil.

În anul 1990 la dorinţa locuitorilor oraşului i se dă denumirea actuală de Ştefan Vodă.

Hatra raionului Ştefan Vodă

  Copyright Primaria.md © O solutie AsistentIT
Vizite 2463 (11403810) Unice 451 (202691)