Satul Onişcani este situat în centrul Moldovei, la 30 km spre Nord de centrul raionului Călăraşi şi 85 km distanţă de Chişinău. Localitatea se află de-a lungul văii Ichelului, pe dealul Gobăneşti, în preajma unei suite de lacuri pitoreşti. Comuna este amplasată în inima codrilor de pe vremea lui Ştefan Vodă, cu o suprafaţă 3288 ha şi aproape 2600 de oamenii mărinimoşi şi tradiţii frumoase.
Revenind la intersecţia Hîrbovăţului, peste căţiva kilometri la intrarea în sat, pe stînga, se găseşte mănăstirea Hîrbovăţ, cunoscută prin Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de aici (dăruită în 1790). De departe se vede colina mănăstirii înconjurată de vii şi livezi ce se deschide în valea largă a rîului Ichel, probabil, din cauza acestui fapt, schitul pînă în 1812 a fost totalmente distrus de trei ori de turci şi tătari, dar după care renăştea ca pasărea Fenix.
Regiunea de dealuri codrene, cu vii, livezi şi păduri de o frumuseţe fermecătoare, între rîurile Cula şi Ichel, împodobeşte şi acest sat, aşezat mai sus de mănăstirea Hîrbovăţ. Meleagurile acestea l-au copleşit prin pitorescul lor, în 1919, şi pe Mihail Sadoveanu. Iată cum găseşte acesta mănăstirea Hîrbovăţ “…intrăm în curata gospodărie de la Gîrbovăţ. Mănăstire, chilii, acareturi, toate sunt acoperite cu tablă vopsită verde. E culoarea pravoslavnică pe care o întîlnim pretutindeni la aşezările mănăstireşti. Chiliile aşezate roată în jurul bisericii parcă dorm tăcute. Din ograda goală şi netedă, pietruită şi împresurată de clădiri nalte, trecem prin cotite cotloane, ni se deschid uşi ferecate ca de cetate, şi deodată intrăm într-un cerdac larg şi umbros, care dă asupra unei livezi. Lîngă un loc aspru şi gol, ca prin farmec s-a deschis o încîntătoare privelişte pe care o contemplăm din jilţuri. Vin adieri de pe flori, s-aude murmurul prisăcilor, ale cărei căsuţe stau rînduite sub meri…. Ca pretutindeni în Moldova mănăstirile sunt locuri de dezmierdare şi tihnă…”.
Vestita Icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului “Gîrboviţa”, îmbrăcată în argint aurit şi împodobită cu pietre scumpe se păstrează 6 luni în mănăstire (de la 23 aprilie pînă la 1 octombrie, tradiţie păstrată din 1859), restul timpului fiind expusă în Catedrala din Chişinău.
Satul Onişcani este centru de comună, aceasta cuprinzînd în administraţia sa 2 alte sătucuri: Hîrbovăţ şi Sverida. |