| |   Logare  
RO | RU | EN
Unităţi administrativ-teritorialeCatalogul FirmelorServiciiContacte site
Prima pagină

Prezentarea generală

Istoricul localităţii

Galerie foto

Mediul natural

Mediul socio-cultural
Resurse umane
Instituţii şcolare
Instituţii culturale
ONG-uri
Sănătate publică
Sport şi agrement

Turism si servicii hoteliere

Dezvoltarea infrastructurii de bază
Căile de transport
Gazificarea localităţii
Apa şi canalizarea
Managementul deşeurilor
Telecomunicaţii

Agricultura

Economia

Realizări

Necesităţi

Administraţia
Structura primăriei
Mesajul primarului
Contacte
 
 
 
 
 
 
Timpul Chişinău
Istoricul localităţii - Primăria s. Temeleuţi
Raionul Călăraşi

Pentru prima dată satul este atestat în anul 1443, pe 23 martie, sub denumirea de Vrabia, fiind plasat iniţial cu cîţiva km mai la vale decît aplasarea sa actuală, alaturi de o pădure care purta acelaşi nume. Acum, pe teritoriul respectiv a ramas pădurea care a păstrat numele de Vrabia, satul luînd amploare şi dezvoltîndu-se puţin mai la deal cu cîţiva km.

      Hramul satului Temeleuţi este sărbătorit pe 4 august, în cinstea Sfintei Maria Magdalena.

Maria Magdalena, literal Maria din Magdala, a fost o femeie discipol a lui Iisus Hristos, venerată ca sfîntă în creştinism.

În Evanghelia după Luca, Maria Magdalena este menționată ca prima femeie vindecată de Iisus Hristos, pe care apoi l-a urmat. Se mai spune că stătea lîngă Crucea lui Iisus, că era la mormîntul lui Iisus, iar în dimineața Paștelui s-a dus la mormînt cu celelalte femei. Domnul înviat i s-a arătat mai întîi ei și a trimis-o să ducă vestea Învierii ucenicilor.

În Biblie mai apare scris despre ea în Noul Testament în următoarele versete: Tot în prima zi, a Învierii, Domnul s-a arătat întîi Mariei Magdalena, din care scosese şapte demoni! Ea stătea afară lîngă mormîntul gol şi plîngea şi plecîndu-se spre mormînt a văzut doi îngeri în veșminte albe, unde a fost trupul Lui Iisus. Îngerii au întrebat-o: Femeie, de ce plîngi? Pe cine cauți? Ea a răspuns: Că au luat pe Domnul meu și nu știu unde L-au pus! Apoi întorcîndu-se înapoi a văzut pe Iisus, care a întrebat-o: Femeie, de ce plîngi? Pe cine cauți? Ea crezînd ca este grădinarul, I-a zis: Doamne, dacă Tu L-ai luat, spune-mi unde L-ai pus și eu Îl voi ridica! Iisus iarăși i-a zis: Marie! Ea întorcîndu-se și vazînd că este Iisus, a exclamat: Învățătorule. Apoi Iisus a trimis-o la propovăduirea Evangheliei şi Maria Magdalena a mers şi a vestit ucenicilor că a văzut pe Domnul.

Cultul Mariei Magdalena s-a răspîndit în Biserica apuseană, mai ales începînd din secolul al XII-lea.

  Copyright Primaria.md © O solutie AsistentIT
Vizite 2566 (11403913) Unice 454 (202692)